Evet bu başlıktaki sözün sahibi Mehmet Demirkol. İstanbul odaklı 'yerel' medyanın ulusallaşabilen ender gazetecilerinden biri olan Demirkol bugün sarfettiği ; ''Yasayı değiştirenlere soruyorum : Bursa taraftarı içerde yatarken neredeydiniz ? Yasanın ucu yöneticilere dokunduğu için mi harekete geçtiniz ?'' sözleri ile yetkililerin yüzlerine okkalı bir tokat yerleştirdi. Ama nafile tabiki, o tokatın çarpacağı bir yüz maalesef yetkili amcalarda (!) yok.
Kısa kısa konuyla alakalı tarihleri hatırlatayım;
14 Nisan 2011 - Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
4 Mayıs 2011 - TFF Hukuktan Sorumlu Yön. Kur. Üyesi Yunus Egemenoğlu Bursa'da yeni yasayı anlattı
7 Mayıs 2011 - Bursaspor - Beşiktaş mücadelesi maçtan önce yaşanan saha dışı olaylar nedeniyle iptal oldu. Ve beraberinde birçok Bursaspor taraftarı tutuklanarak yaklaşık 4 ay özgürlüklerinden mahrum bırakıldı.
3 Temmuz 2011 - Şike soruşturması kapsamında Aziz Yıldırım ve bir çok spor adamının gözaltına alınmasıyla başlayan süreç tutukluluk kararı ile devam etti.
22 Kasım 2011 - Sporda şike ve teşvik cezalarını azaltan kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda değiştirilerek kabul edildi.
30 Kasım 2011 - Abdullah Gül : ''Altı ay önce çıkmış olan bir yasanın daha düzgün çıkması gerekirdi. Bu yasayla ilgili açıkcası rahatsızlığım var''
1 Aralık 2011 - Bülent Arınç : ''Şike soruşturmasının henüz iddianamesi yazılmadı, dava açılmadı. Futbola şiddet yasasını alkışlayanların sonradan değişiklik istemesi etik değil''
Olayların sıralamasında Kulüpler Birliği'ni ayrı tuttum. Çünkü ben hayatımda böyle kıvrak bir oluşum görmedim. Yasayı değiştirmek için Meclis'te ki teröristlerin dahi kapısına giden birlik, bugünde bir açıklama yayınladı. (Okumak için tıklayınız)
Açıklamada yasanın UEFA normlarına uygun olmayan yapıda çıkarıldığı söylenmiş. Peki sormazlar mı adama bu Federasyon'un ve birliğin hukukçuları ne işe yarar diye ? Sizler değil miydiniz bu yasayı öve öve bitiremeyen ? Diyelim ki yasa UEFA normlarına uygun olmadan çıkartıldı. O zaman bu yasayı hazırlayan hukukçular neden hala görevde ?
Açıklamanın ikinci maddesi ise komik. Mevcut yasanın sakıncaları Spor Bakanı Suat Kılıç, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile şike soruşturması başlamadan görüşülmüş ve düzenleme ihtiyacından bahsedilmiş miş miş.
Şike soruşturmasının başlangıç tarihi 3 Temmuz, 61. Hükümetin görev dağılımı yaptığı tarih 6 Temmuz ! Kulüpler Birliği ya yalan söylüyor ya da oldukça ileri görüşlü bir kurum hangi milletvekilinin Bakan olacağını tahmin edip onlarla 12 Haziran seçimleri sonrasında yasa değişikliğini görüşüyor.
Gerçekten Türk futbolunn katledilişini 5 aydır izliyoruz. Meclis'te 304 milletvekilinin oy kullanmadığı bir yasa tasarısı Başbakan Yardımcısı'nın etik olmaz ifadelerine karşın Cumhurbaşkanı'nın önünde. Muhtemelen ilk seferde veto gelecek. Ancak aynen Meclis'ten iade edildiğinde Cumhurbaşkanı'nın veto yetkisi olmuyor bildiğim kadarıyla. İnşallah bu yasa ikinci kez Meclis'e geldiğinde oy kullanmayan milletvekilleri hayır oyuyla geri döner veyahut bu iş Anayasa Mahkemesi'ne taşınıp taraftarlar için değilde para babaları için değiştirilmeye çalışılan yasa Kulüpler Birliği'nin içinde patlar.
Tribünler için yasa çıkartıp bizlerin ahını alanlar rahat yüzü görmezler umarım. Taraftarlarlarımız ile ilgili sayıları 200'ü aşan men cezaları kaldırılmadan ve bu cezalara yenisinin eklenmesinin önüne geçilmeden bu yasa değişikliği yürürlüğe girerse Türk Futbolu'nun helvasını yiyebiliriz demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder