7'den 70'e tüm Bursasporlularda yeri apayrıdır İmparatorun. Nejat Biyediç denilince tüyler ürperir, boğazda birşeyler düğümlenir...
Ne zaman başımız sıkışsa "İmparator, gel" desek kırmaz bizi koşa koşa gelir. Nerede olursa olsun, ne durumda olursa olsun. Bursaspor ismi geçtiyse kalan herşey önemsizdir onun için.
Yabancıdır bizlere, ancak bizden biridir adeta. Hayatım boyunca unutmayacağım efsanemdir benim.
Futbolculuğuna erişmeye yaşım yetmesede, Adamlığı ve Bursasporluluğu ile hiçbir zaman unutamayacağım isimdir...
Affınıza sığınarak, İmparator Nejat Biyediç;
Bursasporumuzun hem efsane futbolcusu hem de efsane teknik direktörüdür.
Biyediç, 1986-1987 sezonunda 27 yaşında Bursaspor'un yeni golcüsü olarak transfer oldu. 1987-1988 sezonunda attığı 17 gol ile Bursaspor'lu bir oyuncunun bir sezonda ulaştığı en yüksek rakama ulaşarak Bursaspor tarihine geçmeyi başardı. Bursaspor’da top koşturduğu yıllarda attığı goller ve oynadığı başarılı futbolla "İmparator" lakabını alan ilk ve son efsane isimdir. Ayrıca Türkiye’de ilk imparator lakabını alan yabancı isimdir İmparator Biyediç.
İmparator özellikle etkili kullandığı serbest vuruşları ve rakip kalelere attığı sert şutları ile ünlüydü. Dört sezon boyunca aralıksız olarak Bursaspor formasını giyen Nejat Biyediç orta saha oyuncusu olmasına rağmen ligde oynadığı 125 maçta toplam 41 gol atmayı başardı.
Yaşım itibari ile hatırlamasamda anlatılanlar bambaşkadır İmparator için. Herkesin anlattığı ve bizimde videolardan izlediğimiz bjk kalecisi Zalat’ı secdeye yatırışı unutulmazlar arasına girmiştir.
Bursaspor'da takım kaptanlığı yapan ilk yabancı oyuncu olan Biyediç, 1990-1991 sezonu başında 31 yaşında jübile yaparak futbolu bırakmıştır. Daha sonra takımın kötü gidişi üzerine sezon içinde 7 maçta daha forma giymiştir.
İmparator, 1994 yılında Bursaspor’a Nevzat Güzelırmak’ın yardımcısı olarak geri dönmüştür. Yardımcı antrenör olarak başladığı sezonda, teknik direktörlük kariyerinde işler pek de yolunda gitmeyince istifa eden Güzelırmak'ın yerine takımın teknik patronu olmuş ve Bursaspor'un 1994-1995 sezonunu lig altıncısı olarak bitirmesini sağladı.
1995-1996 sezonuna yaptığı flaş fransferlerle dikkat çeken Nejat Biyediç, yabancı futbolcuları Ivko Gançev, Elvir Baljiç, Majid Musisi, gurbetçi golcü Ercüment Şahin ve Selim Özer ile başarılı maçlar çıkarttı.
Lig altıncısı olarak, ilk kez düzenlenen İntertoto Kupası'na katıldı. Önce grup maçlarını oynayan yeşil beyazlı ekip İngiltere'nin Londra takımı Wimbledon'ı 4-0 –ki bu sonuç bir Türk takımının, bir İngiliz takımına karşı en farklı galibiyetidir- , İsrail'in Beitar Jerusalem FC takımını 2-0, Belçika'nin Charleroi takımını 2-0 yenmiş, Slovakya'nın MFK Košice takımı ile 1-1 berabere kalarak grup birincisi olmuştur.
İlk eleme turunda Yunanistan'ın OFI Girit takımını 2-1'le eleyen Bursaspor, Almanya'nın Karlsruher SC takımıyla eşleşmiştir. Atatürk Stadyumu'ndaki maçın normal süresi 2-2, uzatma devreleri ise 3-3 sonuçlandı. Penaltı atışları sonucunda turu geçen taraf 9-8 üstünlükle Karslruher olmuştur.
İntertoto Kupası'nda gösterdiği başarılı performansla teknik direktörlük kariyerine ciddi bir başlangıç yapan Biyediç, bu karşılaşmalarda sergilenen futbol ile Bursaspor'u bir anda Türkiye'nin gündemine taşımıştır.
Her çağrılan dönemde ikiletmeden gelen bir sevdaya sahipti İmparator. Bursaspor’un O’na, O’nunda Bursaspor’a ihtiyacı olduğu her dönemde yanında oldu. “İmparator, sıkıntıdayız gel” dendi, İmparator bu cümleyi duyar duymaz kapıda belirirdi. Bu yüzdendir ki tribünlerden her defasında bu tezahürat yükselirdi,
Ne Maradona ne Gulit ne Stojkoviç
En Büyük Nejat Biyediç
İmparator… İmparator…
Sensiz olmaz Bursaspor…
Bursaspor tarihinin kara günlerinde son 5 hafta kala ‘İmparator, gel’ dendiğinde yine takımının ve sevdasının başına, sormadan geçti. Sezonu 5 galibiyetle kapatsada oynanan oyunlar sonrası tarihi çınar 1.lige veda ederek 15 Mayıs 2004 yılında küme düştü.
Geçirdiği rahatsızlık sebebiyle uzun süre futboldan ve Bursaspor'dan ayrı kalan İmparator yeşil sahalara adına açılan futbol okuluyla yeniden döndü. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ve Nejat Biyediç'in işbirliğiyle “DOSAB-Nejat Biyediç Futbol Akademisi” kuruldu. Biyediç, uzun yıllar hayalini kurduğu futbol okulunda antrenörlük yaşamlarındaki tecrübelerini, bilimsel çalışmalar ışığında genç nesillere aktardı.
Kan kanseri nedeniyle uzun süredir tedavi gören Nejat Biyediç, ölümününden 10 gün önce kendi isteğiyle memleketi Mostar'a gitti. Babasıyla birlikte kendisine ait evde kalan teknik adam, Bursa'da kendi adına açılan futbol okulunun sezon açılış törenine de rahatsızlığı nedeniyle katılamadı. Biyediç, 14 Ağustos 2011 tarihi gecesi ağırlaşarak hastaneye kaldırıldı. Efsane futbolcu tüm müdahalelere rağmen 15 Ağustos 2011 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Nejat Biyedic'in cenazesi memleketi Mostar'da toprağa verildi. Cenazeye kulübümüz adına katılımda gösterilmiş ve çok sevdiği Bursa’dan mezarı için toprak ve forması götürülmüştür.
Bursaspor forması giymiş eski isimler, son bir veda ve İmparatora vefa için tekrar Yeşil-Beyaz formayı giydiler. Bu isimler arasında; Recep Altepe, Okan Yılmaz, Mehmet Tezcan, Ahmet Suphi Evke, Erkan Öncel, Ender Alkan, Şenol Karagöl, Mirza Varesanovic, Adnan Örnek, Faruk Korkmaz, Mustafa Gönden, Ercüment Şahin, Cemal Vardar, Selim Özer, Ümit Şengül, Mehmet Çetin, Çetin Kahraman, Ersel Altıparmak, Serkan Rençber, Deniz Kolgu, Mümin Kaşmer, Şenol Ulusavaş, Faruk Korkmaz, Recep Çetin, Mutlu Topçu' da vardı.
Aramızdan ayrılmış olabilir ama Unutulur mu hiç Nejat Biyediç?
Bir önceki yazımızdaki efsane ismimiz Hasan Bora için;
http://bursasporbaskadir.blogspot.com/2012/04/efsane-bursasporlular-2.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder