4 Nisan 2012 Çarşamba

Efsane Bursasporlular #1 Muhtar Tucaltan

1 Haziran 1963’ten bugüne17.840 günlük tarihimizde kimler geldi kimler geçti Bursasporumuzdan...
Herkesin malumu olduğu üzere, araştırmayı sevmeyen bir millet olduğumuzdan dolayı, Bursasporumuzun tarihine damga vurmuş isimleri kendimizce belirleyip, ufak tefek araştırmalar sonucu sizlerin beğenisine sunuyoruz.
Her hafta belirlediğimiz efsane isimleri kısa ve öz olarak sizlerle buluşturacağız.
Bu hafta; Bursaspor’un kuruluşunda büyük emeği olan rahmetli Muhtar Tucaltan...

Muhtar Tucaltan, (d. 11 Haziran 1918 - ö. 12 Mayıs 2002), Bursa'nın Küçükbalıklı mahallesinde dünyaya gelmiştir. Bursaspor'un kurucularından, jubile yapan ilk futbolcusu ve ilk takımda da Teknik Direktör olarak çeşitli dönemlerde 8 kez Bursasporumuzda teknik direktörlük yapmıştır. Aynı zamanda Kulübümüzün yönetiminde de bulunmuş efsane bir isimdir. Bursasporumuza teknik adam oldugunda 37 yaşındaydı. 1940'lı yılların sonu, 50'lerin başıda Turgay Şeren'li, Coşkun Özarı'lı galatasaray'da sekiz yıl futbol oynamış, üç kez A Milli Takım forması giymiş, sakatlanınca memleketi Bursa'ya dönmüş ve sakatlığı düzeldikten sonra Bursa amatör takımlarından Acar İdmanyutdu ile 1955 yılında Türkiye Şampiyonluğu yaşamıştı.
Her taraftarının "Muhtar" amcası ve ağabeyi olduğu da gerçekler arasındadır. Çok sevilen, sayılan, dürüst, seviyeli itibar sahibi bir kişiliktir rahmetli Muhtar Tucaltan. Tribünlerden takımın kötü gittiği dönemlerde yükselen tezahüratlar ise şöyledir; "Muhtar, Muhtar Gel Bizi Kurtar...", "Başın düşerse dara git Muhtar'ı ara..."
Millî formayı giymiş olan Muhtar Tucaltan, 14 Kasım 1951'de Türkiye-İsveç maçında galibiyet golünü atmıştır.
Bursasporumuzda Ertuğrul Sağlam’dan önce en uzun süre teknik direktörlük yapan Muhtar Tucaltan’dır. 1963 Eylülünden 1966 Mayıs ayına kadar görev yapmış ve 2 yıl 8 ay görevde kalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder