27 Ocak 2013 Pazar

Pırıl pırıl jenerasyon : 1997!


Takip ettiğiniz üzere Bursaspor altyapısına hak ettiği değeri vererek yere göğe koyamıyoruz. Bu muhteşem altyapımızın içinde son dönemlerde iyiden iyiye takım olarak yıldızını parlatan 1997 doğumlu gençlerimize değinelim...

Yılmaz Burul Hocamız antrenörlüğünde, Enes Ünal'ın kaptanlığında başarıdan başarıya koşan bu takım sezon başından bu yana ilk 11'inden 9 oyuncusunu Milli Takıma yollamanın gururunu yaşıyor. Geçmişe dönük bir örnek verecek olursak (Bursasporlu büyüklerimden dinlediğim efsanelere dayanarak söylüyorum, hatalıysak affola) 1974-75 sezonunda Kupa Galipleri Kupası çeyrek finalinde elendiğimiz Dinamo Kiev takımı o dönem Sovyetler Birliği Milli Takımı'nın neredeyse tamamını oluşturuyormuş. Ve Türk Milli Takımı o dönem Sovyetler Birliği'ne 3-0 yenilirken, Bursaspor ise rakibine 70 dakika direnip son dakikalarda yediği gollerle 2-0 yenilmişti. Bu takımda bir nevi o dönemlerin Sovyetler Birliği - Dinamo Kiev bağına benziyor

9 oyuncu Milli Takıma seçildi dedik, bunlar Onur Muhammed Parlar (kaleci), Mehmet Zeki Çelik (sağ bek), Enbiya Altun (sol bek), Ertuğrul Ersoy - Furkan Emre Ünver (stoper), Emirhan Aydoğan (orta saha), Berke Yılmaz (ofansif orta saha), Utku Türk (sol açık) ve Enes Ünal (santrafor)


2010-2011 sezonunda Marmara Grubu'nu 24 maçta 20 galibiyet, 4 beraberlik, atılan gol 86, yenen gol 13 istatistiği ile şampiyon bitiren takım, Türkiye Finalleri gruplarında da 3'te 3 yaparak çıktığı final mücadelesinde iyi oynamasına rağmen Trabzonspor'a mağlup olarak 2.olmuştu.


Aynı zamanda bu jenerasyonumuz o sezon Kuşadası Vodafone Cup'ta Southampton, Standard Liege, Chelsea, PSV, Wolfsburg, Herta Berlin gibi takımları yenip şampiyon olmuşlardı.

Ertesi sezon ise çıktıkları 22 maçta 18 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 mağlubiyet alan gençlerimiz rakip filelere 100 gol gönderip kalesinde 13 gol görerek bir rekoru daha kırmayı başardılar. Normal sezonu Fenerbahçe arkasında 2.tamamlayan gençler Türkiye şampiyonluğu içinde Fenerbahçe ile karşılaştı. 1-0 öne geçtikleri maçta rakibine 3-1 mağlup olan gençlerimiz geçtiğimiz sezonda olduğu gibi bu sezonda da Akademi Ligi finallerini 2.tamamladı. Bu finalden yaklaşık 1 hafta sonra düzenlenen ve Türkiye'yi Avrupa'da temsiledecek takımın belirleneceği maçta Fenerbahçe'yi 3-0 ile geçen takımımız Nike Premier Cup Türkiye Şampiyonu apoletini takarak Polonya'da ki Avrupa Şampiyonası'na gitmeye hak kazanmıştı.


Polonya'da ki turnuvada 3 günde 7 maç yapan takımımız gruptaki ilk 2 maçında (Dinamo Zagreb ve Hajduk) berabere kalıp sonraki 2 maçını (Stal Mielec ve Borac) kazanarak çeyrek finale yükseldi. Çeyrek Finalde  Austria Wien'i 1-0 ile geçen takımımız yarı finalde  Sporting Lizbon'u da 1-0 geçerek finale kalmayı başardı. Finalde rakip turnuvayı açtığımız Dinamo Zagreb'ti ve gençler onlarada 1-0'lık tarifeyi uygulayarak Avrupa Şampiyonluğunu Bursa'ya getirmeyi başardılar. Enes Ünal burada attığı 5 golle turnuvanın gol kralı olmayı da başardı ayrıca.

Bu şampiyonluğun getirisi olarak Dünya Şampiyonası'na gitmeye hak kazanan takımımız orada İtalya'dan İnter, Brezilya'dan Santos FC, Tunus'tan Esperance de Tunis ve Avustralya temsilcisi Keilor Park ile aynı grupta yer aldı. Takımımız grupta Keilor Park'ı 2-0, Esperance de Tunis'i 5-0 ile geçerken İnter'e 1-0, Santos'a ise 2-1 mağlup oldu ve 6 puanda kalarak son 8 arasına giremedi.


Grubumuzdan çıkan İnter ile Santos'un yarı finalde elendiği turnuvada şampiyon Şili'den Universidad Catolica oldu. Bursaspor'umuz ise 9.'luk - 16.lık klasman maçlarında önce Shanghai FA'yı 2-0 daha sonra Bangkok'u 4-2 mağlup ederek turnuvayı 9.tamamladı.


Avrupa Şampiyonluğu apoletinin yanına Dünya 9.luğu'nu da ekleyen takımımız bu sezonada canavar gibi başladı.  Oynadığı 22 maçta 16 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 mağlubiyet alan takımımız 86 gol atıp 14 gol yedi.  22 haftada +72 averaj yapan takımımız bu başarısının meyvelerini Milli Takıma 9 oyuncu vererek aldı...



Kısa kısa değinelim Milli olan oyuncu kardeşlerimize;

Onur Parlar : Bursaspor altyapısına 1.5 sene önce katıldı ve kısa sürede formayı kaparak Milli Takıma kadar yükseldi genç eldiven. Yaşıtlarına göre oldukça iyi bir fiziğe sahip olan Onur bu sezon ligde 18 maçta forma giydi ve14 gol yedi. Onur'un kariyerinde ayrıca 3 kez de Milli deneyimi bulunuyor.

Zeki Çelik : 97 jenerasyonunun istikrarlı isimlerinden Zeki sağ bekin vezgeçilmezi. Bursaspor forması altında 2.5 sezonda 68 maça çıkan Zeki'nin ayrıca 3'ü bu sezon olmak üzere toplamda 5 golü bulunuyor. Genç sağ bekin 7 kez de Milli maç tecrübesi mevcut.


Enbiya Altun : Bursaspor'a bu sezon Samsun Kadıköyspor'dan gelen sol bek Enbiya gelir gelmez formayı  kaptı ve o da Milli Takıma yükselen isimler kervanına katıldı. Bursaspor forması altında  sadece 14 maça çıkabilen Enbiya ardından talihsiz bir sakatlık (Ön çapraz bağ yırtığı) geçirdi ve maalesef bu sezonu kapattı.  Bursaspor forması altında 14 maçta 4 golü bulunan genç oyuncu 2 kez de Milli oldu.

Furkan Emre Ünver : Bursaspor altyapısına İznikspor'dan katılan genç stoper 2009-2010 sezonunda kendisinden bir yaş büyüklerle U14 Ligi'nde 22 maçta görev aldı. Ardından bir sonraki sezon tekrar kendi yaşıtlarıyla U14 Ligi'nde yine 22 maçta görev alan Furkan şimdiye kez 91 kez Bursaspor forması giydi ve 6 gol kaydetti. Furkan'ın ayrıca 11 kez de Milli olmuşluğu var.

Ertuğrul Ersoy : Bursaspor altyapısının en golcü stoperi ünvanı sanırım Ertuğrul'da. Bursaspor'da çıktığı 71 maçta 12 gol kaydeden Ertuğrul ayrıca bir kez Bursaspor'da U18 düzeyinde bir kez de Milli Takımda U17 düzeyinde forma giydi. 13 kez Milli olan golcü stoperin Milli Takımlarda da 5 golü bulunuyor.

Emirhan Aydoğan : Altyapımızın bana göre en yetenekli orta sahalarından biri Emirhan. Sol ayağını çok iyi kullanıyor ve savaşçı/sert bir oyun yapısı var. Bursaspor forması altında görev aldığı 67 maçta 11 golü bulunuyor. Emirhan'da ilk kez Ege Kupası'nda Milli formayla tanıştı. İlk Milli maçında son 15 dakika görev alan Emirhan ardından oynadığı 2 maçın tamamında sahada kaldı ve vazgeçilmezlerden biri olacağının sinyalini verdi.

Berke Yılmaz : 1997 jenerasyonunun Batalla'sı Berke Yılmaz. Genç '10 numara' Bursaspor'da çıktığı 71 maçta fileleri 33 kez sarsmayı başardı. Çok hareketli ve teknik bir oyun yapısına sahip olan Berke'nin 3 kez Milli maç tecrübesi bulunuyor.

Utku Türk :  Bursaspor altyapısına Gönen Belediyespor'dan katılan genç sol açık hızıyla dikkat çekiyor. 3 sezonda Bursaspor formasıyla çıktığı 69 mücadelede 17 gol kaydeden Utku'nun skora katkısıda oldukça iyi. Bu sezon o da Ege Kupası'nda Milli formayla tanıştı ve 2 kez Milli oldu.

Enes Ünal : Şüphesiz ki takımın kare ası Enes Ünal. O da Furkan Emre gibi 2009-2010 sezonunda bir üst kategorileri olan U14'te oynatılarak Bursaspor kariyerine başladı. Çıktığı 21 maçta  8 gol kaydeden Enes, ertesi sezon kendi yaşıtlarıyla oynadığı U14 Ligi'nde ise 27 maçta 54 gol kaydetti. Geçtiğimiz sezon 24 maç 56 gol kaydeden Enes, bu sezonda 21 maçta 40 gol ile devam ediyor ayrıca bir U18 maçına çıkıp 3 gol kaydettiğinide not düşelim. Genç futbolcu ayrıca çıktığı 15 Milli maçta kaydettiği 15 golle maç başına gol ortalamasını 1'de tutmayı başardı. Gelişimini arttırarak sürdürüp ufak tefek eksiklerini giderdiği takdirde en geç 2 sene içinde muhtemelen A Takım'ın gol umudu olacaktır.

Bu jenerasyon umarım hep böyle devam eder ve hepsi önce Bursaspor'umuza sonrada A Milli Takıma fayda sağlayan/sırtlayan oyuncular olarak gurur kaynağımız olmaya devam ederler. Tabi ki bu temenni sadece 1997'li kardeşlerimiz için değil, tüm gençlerimiz için geçerli... Yolları açık, başarıları daim olsun...

twitter.com/EKoncak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder