15 Ocak 2013 Salı

Kanayan yaramız; Pilot takım eksikliğimiz...



Malum gündem bu aralar yoğun transfer, kupa mesaisi falan filan. Bu gündemin yoğunluk kıvamını biraz arttıralım ve bizde Pilot takım sorunumuzu biraz ele alalım. Altyapıdaki potansiyelimiz hepimizin malumu, gerçekten çok ciddi bir çalışma ürününün meyveleri bu kazanılan şampiyonluklar, parlatılan oyuncular vs. Ama gel görelim ki profosyonel ligde bir pilot takımımızın olmaması bu büyük organizasyonu sekteye uğratıyor.

2008'den bu yana Amatör Lig'de olan Bursa Merinosspor maalesef henüz 3.Lig'e çıkamadı. Şu anda Bölgesel Amatör Lig 9.Grup'ta bulunan Pilot, 15 takımlı grupta 4.sırada ve liderin 6 puan gerisinde. Bu grubu birinci bitirdikleri takdirde play-off oynamadan direk 3.Lig'e yükselecekler ve önlerinde 14 maç var. Bu senede başaramazlarsa maalesef artık kulübe daha fazla ayak bağı yapılmadan kapatılmalı bana göre. Bursaspor'un pilot takımı amatör ligde olmamalı, bu gerçekten hayal kırıklığı.

Dedik ya altyapıdaki başarılar muhteşem bir çalışma ürünü diye 2007 yılında Samet Aybaba'nın yardımcılığına getirilen Adnan Örnek'ten sonra altyapı koordinatörlüğüne getirilen Faruk Korkmaz ile birlikte altyapı hocalarımız; Turhan Şen, Ali Aköz, Musa Öztürk, Harun Şen, Yılmaz Burul, Ayvaz Öztürk, Fazlı Tan, Cemal Ayyıldız, Ahmet Kuzaltı ve Kayserispor'a giden Recep Atılgan... Gerçekten çok ciddi bir emek harcayarak Bursaspor altyapısına değer katıyorlar. En basit örnek Ödemiş Belediyespor'dan alınan Sebahattin Muslu, henüz 2000 doğumlu ve Bursaspor altyapısına transfer oldu. Onun gibi çevre illerden ve Bursa'da ki diğer kulüplerden alınan isimlerde var tabi ki. Hani dış basında; ''Barcelona, Manchester United 12 yaşında çocuğu altyapısına kattı'' haberlerini görüp adamlara bak ufacık yaşta çocukları araştırıyorlar diye iç geçirmenize gerek yok, aynısını bizde yapıyoruz. Bizim tek sıkıntımız altyapıdan A Takıma geçiş sürecindeki profosyonel bir pilot takım eksikliği.

A2 Takımımızı biz bu yönde kullanmaya çalışsakta, olmuyor - olamazda. Çünkü A2 Takımı'nda forma mücadelesi yeteri kadar fazla değil. Örneğin Barış Örücü, Taha Can Velioğlu, Ozan Tufan gibi oyuncularımız her hafta A Takım'dan A2 maçına yollanıp banko oynuyorlar. Kazandıkları ise sadece maç kondisyonu. Biz oyuncuları çok erken yaşta buluyoruz, on numara eğitiyoruz ancak A Takım seviyesine geldiklerinde o eşik atlama evresini bir türlü geçemiyoruz.

Bu konuda en net örnek; Taha Can Velioğlu. 1994 doğumlu stoperimiz 10 yıldır Bursaspor altyapısında. U15, U16, U17, U18 ve U19 düzeyinde toplamda 40 kez Milli oldu ve kendi yaş kategorisinin kaptanı. Bursaspor forması altında  hiç U17 veya U18 maçı oynamadı, U16'dan sonra direk A2 Takımı'na yükseltildi ve 2.5 sezondur A2 Takımımız'da forma giyiyor, 2 kez A Takım düzeyinde forma giydi, 6-7 kez de sanırım kadroda yer aldı. Hal böyleyken 16 yaşında direk A2'ye çıkarttığın oyuncunu 3 sezondur aynı yerde tutuyorsan bir yerlerde hata var demektir. Taha Can A Takım seviyesinde Ertuğrul Hoca tarafından yeterli görülmeyebilir, teknik heyetin takdiridir buna kimse laf söyleyemez. Ancak A2'ye mahkum etmekte sanki onlara yapılan bir kötülük gibi geliyor bana. Son yapılan Onur Akbay transferinden sonra Taha 5.stoper konumuna düştü artık bu durumda onu kiralık vermekten başka bir seçenek göremiyorum ben yani A2'de oynayarak bu çocuk bu saatten sonra futboluna birşey katamaz bunu görmek lazım, 16 yaşından beri A2 oynuyor, üst seviyede görülmüyorsa (Pilot takımımız olmadığı için) en azından kendini geliştireceği bir kulübe kiralık gönderilmeli...

Bir benzer durum Sercan Şen içinde geçerli. Carson, Yavuz ve Harun'un ardından takımın 4.kalecisiyken Bekir Sevgi transferi ile 5.kaleci durumuna düştü ve altyapıya yollandı. Bekir yetenekli bir kaleci olabilir ancak kaleci kadrosunu bu derece şişirmek bana pek mantıklı gelmiyor. En azından Yavuz ile yollar ayırılabilirdi veya Bekir'in bonservisi alınıp bir sezonluğuna tekrar Bugsaşspor'da kiralık bırakılabilirdi. Avrupa'da bunun son örneği gurbetçi Hakan Çalhanoğlu. Biz de almak için çok çaba sarfettik ancak tercihi Hamburg'tan yana oldu. Hamburg oyuncunun bonservisini alıp 1 sezon daha takımı Karlsruher'de kiralık bıraktı ve 1994'lü Hakan sezonun ilk yarısını 7 gol, 11 asist ile tamamladı ve kendini pişirmeye devam ediyor, Hamburg onu direk A Takımı'na katsaydı muhtemelen onun da sonu bizim Bekir Sevgi gibi sezon boyu süre alamamak olucaktı...

Bunlar sadece çok küçük 2 örnek. Alttan gelen bir şampiyon 1995 jenerasyonu var önümüzdeki sezon A2'de mücadele edecekler diyelim. Ondan sonraki sezon ? Alttan gelen 1996 jenerasyonu, 1997 jenerasyonu var müthiş bir kadro şişkinliği meydana gelecek. Bu jenerasyonlara yazık etmemek adına profosyonel ligde bir pilot takım bu camianın en büyük ihtiyaçlarındandır. Bu oyuncuları A2 gibi formalite bir ligde değilde düşme/çıkma savaşının yaşandığı profosyonel liglerde yarıştırarak A Takım seviyesine getirmeliyiz. Bunun en canlı örneğini geçenlerde Trabzonspor ile gördük, Giray Kaçar'ın rahatsızlığının ardından 1461'den Abdullah Karmil'in Şenol Güneş tarafından A Takım'a alındı.

Uzun lafın kısası umarım Bursa Merinosspor bu sezon hedefine ulaşır ve 3.Lig'e yükselir. Aksi durumda ise inşallah  önümüzdeki sezondan itibaren Bursaspor bir pilot takım satın alarak Vakıfköy ile Özlüce arasındaki geçişi kolaylaştıracak bir köprü kurar ve bu oyuncuların altyapı ile A Takım arasında sıkışıp kalmasına engel olarak geleceğimizi kurtarır...

twitter.com/EKoncak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder