15 Şubat 2013 Cuma

Yükselen değerimiz ; Ozan Tufan

 


 Orta saha olarak başladı...

Ozan Tufan, 23 Mart 1995 Bursa/Orhaneli doğumlu genç yeteneğimiz... Bursaspor ile henüz 9 yaşında yani 2004 yılında tanıştı Ozan Tufan, 2005 yılında ise lisansı çıkartıldı. O dönemlerde Danone Ligi olarak geçen minikler liginde fırtınalar estiren Ozan Tufan, 2007 yılında Vahide Aktuğ İlköğretim Okulu ile birlikte Danone Küçükler Futbol Türkiye Birinciliğini kazanmış ve turnuvaya damgasını vurmuştu. Attığı 9 golle gol kralı olan genç oyuncu o dönem orta sahanın sağ kanadı ve ortasında görev yapıyordu. Ardından  Ozan Tufan'ın yakasına sakatlık belası yapıştı, ayak tabanında oluşan rahatsızlık nedeniyle kimi doktorların ''futbol hayatı bitti'' dediği Ozan, 2009-2010 sezonunda 1995 jenerasyonu ile birlikte Coca Cola Akademi U15 Ligi'nde oynamaya başladı. O sezon sadece 8 mücadeleye sonradan dahil olan Ozan, Türkiye Finalleri'ndeki 3 maçtada ilk 11'de şans bulmuş ve takımımız finalleri Türkiye 4.sü olarak kapatmıştı.

Ertesi sezon olan 2010-2011 Bursaspor U16 Takımı'nın şampiyonluğu ile noktalanmıştı ancak Ozan Tufan  yaşadığı sakatlığın sürmesi nedeniyle sezonun ilk yarısında hiç forma giyememiş, sezonun ikinci yarısında ise sadece 2 karşılaşmada görev almıştı.

Sağ bekte yeniden doğdu!

2011-2012 sezonu ise Ozan'ın yıldızını parlattığı sezon olarak kayıtlara geçti. Sakatlığı nedeniyle orta sahanın sağ kanadında ve ortasında oynayarak toplamda 13 maç ile geçirdiği iki sezonun ardından Ozan Tufan artık sağlıklı bir şekilde sahalara dönmüş ve sağ bek mevkine monte edilmişti, artık takımın artık vazgeçilmeziydi. Yeni mevkisinde eski günlerine dönen Ozan o sezon U17 Takımı ile oynadığı 10 maçın ardından Milli Takıma kadar yükselmişti. Türkiye U17 Milli Takımı'nın Azerbeycan'ı 4-0 yendiği mücadelenin tamamında sahada kalan Ozan ilk kez Milli olmanın gururunu yaşıyordu. Yine Bursaspor'un şampiyonluğu ile noktalanan sezonda U17 düzeyinde 23 maça çıkan Ozan Tufan 1 kez ağları sarsma başarısı da göstermişti. Genç sağ bek o sezon ayrıca 1 kez de U18 Takımımızın formasını terletti.

Eski günlere dönüş...

2011-2012 sezonu Ozan Tufan için harika geçmişti. Sakatlıktan yakasını kurtaran ve yeni mevkisi olan sağ bekte vazgeçilmez olan genç oyuncu, Coca Cola Akademi U17 Ligi final maçında Fenerbahçe'ye karşı oynadığı oyunla parmak ısırtarak eski parlak günlerine dönmüş ve tüm dikkatleri üzerine çekmişti. O maçı 3-1 kazanan takımımız şampiyonluğa uzanırken teknik direktörümüz Ertuğrul Sağlam'ın da canlı seyrettiği final maçında genç oyuncu A Takım'a göz kırpmıştı...



Tarihe geçen adam ; Ozan Tufan!

Fenerbahçe ile oynanılan final maçında yıldızını parlatan Ozan, yeni sezonda artık A Takımdaydı. Genç oyuncuyu Avusturya kampı kadrosuna da alan Ertuğrul Sağlam onu ilk kez 9 Ağustos'ta kadroya aldı. Kups'a karşı Finlandiya'da 1-0 kaybeden takımımız Bursa'da ki rövanş maçında rakibini darmadağın ederek 50 dakikada 5-0'ı yakaladı ardından Ertuğrul Sağlam ilk oyuncu değişikliği için  Ozan Tufan'ı yanına çağırdı. 63.dakikada oyuna dahil olan Ozan, oyuna girdikten 8 dakika sonra Bursaspor forması altındaki ilk golünü Kups ağlarına yollayarak Avrupa Kupalarının gol atan en genç oyuncusu olarak tarihe geçiyor ve maçın skorunuda 6-0 olarak belirliyordu.



Milli Takımında vazgeçilmezi

Bu sezon 14 kez A2 Takımımız adına forma giyen Ozan Tufan aynı zamanda 3 kez de A Takımımız adına Türkiye Kupası'nda forma giydi. Ayrıca Milli Takımı'nda vazgeçilmezlerinden olan Ozan Tufan 1 kez U17 Milli, 9 kez U18 Milli ve 1 kez de kendi jenerasyonunun bir üstü olan U19 Milli Takımı'nın formasını giydi.



Altyapı hocalarının emeği büyük...

Ozan Tufan'ın basamakları birer birer tırmanarak yükseldiği Bursaspor camiasında antrenörleri Musa Öztürk, Yılmaz Burul, Ayvaz Öztürk ve Faruk Korkmaz'ın üzerinde emeği epey fazla. Ayrıca A Takım'a alıp kendisine güvenen ve şans veren Ertuğrul Sağlam'ı da tabiki es geçmeyelim. A Takımdaki mevkidaşı olan ağabeyi Basser'in de kendisi hakkındaki şu sözleri Ozan'ın ne kadar kaliteli bir kumaşının olduğunun göstergesi ;  "Ozan çok iyi bir futbolcu. Aklını çok iyi kullanan bir oyuncu. İnşallah Bursaspor ile iyi yerlere gelir. İleride çok büyük futbolcu olacağını düşünüyorum. Bunu da antrenmanlarda bizlere gösteriyor"

Avrupa Kulüplerinin takibinde!


Ozan Tufan'ın bu yükselişi bir çok Avrupa Kulübününde dikkatinden kaçmamış olacak ki geçtiğimiz ay Belçika'nın ünlü kulübü Anderlecht genç oyuncuyu resmi olarak istedi ancak doğal olarak olumsuz cevap aldı. Ozan'ın Milli Takımlarda ortaya koyduğu performans ile Anderlecht'in dışında İngiliz ve İtalyan kulüplerine ait scoutlarınında gözdesi olduğu biliniyor ve genç oyuncu için şimdiden ciddi rakamlar telaffuz ediliyor... Kulübümüzün geçtiğimiz ay Okan Deniz'le olan sözleşmesini uzattığı gibi yakın gelecekte Ozan Tufan ile de uzun süreli bir sözleşme yapması muhtemel...

Geleceği parlak...

Birazda kendi yorumumu katarak yazıyı sonlandırayım. Ben de ilk olarak Ozan Tufan'ı Fenerbahçe ile oynanılan final maçında seyredip çok beğenmiştim. İnanılmaz bir yükseliş gösterdi ve A Takım kadrosunda kalmayı başardı. Kups maçında skorun çok erken açılmasınında yardımıyla ilk kez Bursaspor formasını sırtına geçirdi ve tarihe adını yazdıran golü kaydetti. Ve bu golle tüm camianın tanıyıp umut bağladığı isimlerden birisi oldu Ozan, profosyonel kariyerinin henüz ilk senesinde çıtayı gerçekten çok yükseğe taşıdı genç oyuncu artık bunu sürdürmek için daha fazla çalışmak zorunda ki zaten o da bunun farkında. Orta saha olarak başladığı kariyerinde son 1.5 senedir sağ bek olarak sürdürüyor haliyle savunmada henüz kusursuz değil, ancak hücuma çıkışları haliyle gayet iyi. Güçlü fiziği ve çalışkanlığı ile ben savunmadaki eksikliklerinide en kısa sürede aşacağını düşünüyorum. Bunun yanında sabırlı bir yapısı olmasıda büyük bir avantaj, Danone Ligi'nde fırtınalar estiren ve Türkiye Şampiyonluğunu neredeyse tek başına kazandıran bir çocuğun ardından 2 sene sakatlıklarla boğuşması ve buna rağmen küsmeyip çalışarak formayı alması , A Takıma yükselmesi ve bugün bu camianın en umut beslediği adamlardan biri olması gerçekten büyük bir başarı. Umarım bu başarısı artarak devam eder ve Ozan bu camianın gurur kaynaklarından biri olarak adını efsaneler arasına yazdırır...

twitter.com/EKoncak

1 yorum:

  1. ozan canım cıgerım yıgenım senı ınasallah cok ama cok yukseklerde gormek ıstıyorum babanı ve annenın emegı sende cok fazla onların megını zaten bosa cıkarmadın ınsallah daha ıyı olacaksın bundan sonra daha yukseklerde gormek ıstıyoruz senı volkan -sanıye kılıc

    YanıtlaSil