29 Kasım 2012 Perşembe

Yeni '' Van Basten '' Enes Ünal




Maşallah diyerekten yazıya giriş yapalım Bursaspor alt yapısı son yıllarda forvet oyuncusu konusunda bolluk yaşamakta. Sercan Yıldırım ile başlayan ,  Muhammed Demir ile devam eden , Okan Deniz , Batuhan Altıntaş , Oğulcan Çağlayan , Enes Ünal süren ile furyada potansiyeli yüksek futbolcuları barındırdı kadromuz ve hala barındırıyor.
Bunların arasında belki yaş itibariyle kendini küçük yaşlarda kanıtlamaya başlamış ve giderek üstüne koyan bir futbolcu var.
Enes Ünal…


Enes Ünal , 1997’nin Mayıs’ında Bursa’da dünyaya gözlerini açarken ,  futbolcu olan babası ileri de yetişeceği kulüp olan Bursaspor’un formasını giyiyordu. Eski kaptan Mesut Ünal’ın 7 sezonluk bir Bursaspor kariyeri var ( 2006’daki 2.lig şampiyonluğunda da kadroda yer alıyordu )

"Babam gibi ben de Bursaspor formasını giymeyi çok arzu ediyorum. İlk hedefim A takımda oynamak ve gol atabilmek. Bunu başarabilmek için de çok çalışmam gerektiğinin bilincindeyim. Bu nedenle antrenörlerimin verdiği desteklerle özel çalışmalar yaparak eksik yönlerimi geliştiriyorum. Daha sonra A milli takım ve Avrupa’nın ünlü takımlarından birinin formasını giymek, hayallerim arasında yer alıyor."

Enes Ünal henüz 2006 yılında yani 9 yaşındayken şehrinin kulübü Bursaspor’da futbola başlıyor. Yavaş yavaş fiziği ile dikkatleri çekmeye başlayan genç golcünün adını ilk kez duyurması 2009/2010 sezonu Coco Cola Akademi U-14 karşılaşmalarıyla başlıyor. 21 maçta attığı 8 golle startı veriyordu ki kendinden büyük yaşıtlarıyla oynamıştı o sezon.


O dönem belki de onun için hazırlık dönemi olacaktı . Daha sonrası mı ? Bir gol makinesi haline gelen , rakip ağları sarsan golcü bir forvet. 2010/2011 sezonunda atılan 54 gol ile yıldız potansiyeli sinyalini iyice artırmaya başlayan yeni Van Basten hakkında o dönemde gazeteye demeç veren , çocukluk yıllarından beri antrenörü olan Yılmaz Burul şöyle konuşuyor ;

‘’ Bu yılı çok büyük bir çıkış yaşadı. Kendisini müthiş geliştirdi. Her şeyden önemlisi verilen her şeyi alıyor. Ben onun önümüzdeki yıllarda a kadroya yükselerek Türkiye’de ses getireceğine inanıyorum ‘’


Hocasınında dediği gibi…Gelişime açık ve buna özen gösteriyor Enes. Fiziki olarakta müthiş bir seviyeye ulaşmasıyla oynadığı futbol gerçekten fark yaratıyor.  2010/2011 sezonun takip eden 2011/2012 sezonun gollerine devam eden Enes’in gol sayısı 56 idi.
 
Aslında bakacak olursanız son zamanlarda isminin bu kadar sıkça anılması , ününün ülke çapının dışına yayılmasının ana faktörlerinden biri yurt dışındaki turnuvalarda gösterdiği performans.. Hatırlayacağınız üzere Bursaspor U-15 takımı  geçen sezon Avrupa Şampiyonu olmuştu. Enes bu turnuvada en çok gol atan isimdi. Yine aynı takım 1-2 ay sonra Nike Premeir Cup’ta boy göstermiş , Enes bu turnuvaya da imzasını atmıştı. Hatta Santos’un Enes ile ilgili bilgi aldığı haberleri yazılmıştı.

Bunun yanında , milli maçlarda gösterdiği performansta kulüplerin dikkatini çekmes,nde büyük rol oynadı. İtalya karşılaşmalarındaki golleri , Almanya karşısındaki hat-trick'i bu noktada çok önemliydi.
Genel olarak zaten bu tür turnuvalardaki şansını çok iyi kullandı Enes. Avusturya’da , Polonya’da , Çin’de düzenenlenen turnuvalarda dikkat çekmeyi başardı.

Bu performans İtalyanların başta olmak üzere birçok Avrupa kulübünün dikkatini çekmesini sağladı. Özellikle İtalya basınında Enes Ünal transferi hakkında sıkça haberleri yer almakta. İtalya basının Enes hakkında  ‘’ yeni Van Basten ‘’ olarak bahsederken Serie A devleri Milan ve Juve’in Luis Suarez ile birlikte Enes Ünal için savaştığı konu alınmıştı. Barcelona , Udinese ve Liverpool’un da yakın takibinde genç golcü.

Babası Mesut Ünal ise bu transferler haberlerine şöyle cevap veriyor ;

‘’ Böyle bir durum varsa kulüpler Bursa'ya gelir kulüple ve bizle konuşur ona göre kararımızı veririz. Enes için de benim için de her zaman önce Bursaspor önemli. Kulübün menfaatlerini gözetiyoruz" dedi.’’

Kendisi şuan lise 2’ye gidiyor olması lazım. Yani geliştği , geleceğinin temellerinin atıldığı yıllar. Fiziki olarak zaten iyice olgunluğa ulaştı. Ama kafa olarak kendini çok iyi hazırlaması , mental gelişimini iyi sağlaması gerekiyor. Zaten sosyal medyalardan takip edebildiğimiz kadarıyla karakterininde sağlam olduğunu görebiliyoruz.

Enes için tek endişem ileride profesyonel olduğunda aynı fiziki şartlarda oynadığında göstereceği adaptasyon. Çünkü doğal olarak fiziki çok iyi olduğu için fark yaratıyor. Ama ileride bu bu fark kalkınca onun için asıl sınav başlayacak. Gözlemlediğim kadarıyla onun hakkında duyulan tek endişe bu. Ama çok çalışarak bunu da aşacağını düşünüyorum ben.

Velhasıl kelam….
Gelecekte forvet pozisyonundaki formayı kapmak için savaşacakları Oğulcan Çağlayan’ın deyimiyle ‘’ doğuştan golcü ‘’ olan Enes ‘i merakla bekliyoruz. Daha önceki yazılarımızda da dediğimiz gibi… Bu potansiyelleri değerlendirelim. Real Madrid değil Porto olalım. Aksi takdir de gerçekten çok üzülürüz…

Enes Ünal :
2009/2010 : 8 gol
2010/2011 : 54 gol
2011/2012 : 56 gol
2012/2013 ( sezon devam ediyor )  : 35 gol

Beysim Can


Vakıfköy'den Notlar :

Geleceğin Ibrahimovic'i / Oğulcan Çağlayan 
Yeni ''Van Basten'' Enes Ünal

 Beysim Can
https://twitter.com/deep_lying

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder