14 Eylül 2012 Cuma

Batuhan'a sahip çıkmalı (mı) ?


3 yıl önce Kocaeli Güneşspor altyapısından 13 yaşında iken Bursaspor'a transfer edilen Batuhan Altıntaş, çalkantılı geçen transfer sezonunun ardından Bursaspor'da kaldı ve bugün Olay Gazetesi'ndeki habere göre 2.5 yıllık profosyonel sözleşmeye imza attı.

Batuhan 3 senede Bursaspor formasıyla çıktığı 74 maçta 52 gol attı. Ayrıca 3 sene boyunca 15 kez Milli olup ay-yıldızlı forma altında 5 gol kaydetti. İlk geldiği sene Akademi U15 Ligi Türkiye 4.lüğü, daha sonra U16 ve U17 kategorilerinde Akademi Ligi Türkiye Şampiyonu olan kadronun en önemli isimlerinden biriydi.

3 senedir sürekli gelişim içinde olan Batuhan için bu sezon öncesi emeklerinin karşılığını (Akademi ligleri şampiyonlukları dışında) alma zamanıydı. Henüz Ocak ayında Ertuğrul Sağlam, Batuhan'ı ve Furkan'ı Avusturya'da ki yeni sezon kampı için A Takım kadrosuna alacağını açıklamıştı. Mayıs ayında kazanılan Akademi U17 Türkiye Şampiyonluğundan sonra bu jenerasyonun oyuncuları bir bir profosyonel yapılmaya başlandı. İlk imzayı geçen sene kalecimiz Okan Kocuk atmıştı. Ardından Furkan Soyalp profosyonel yapılan ikinci isim oldu. Ve ardından Ozan Tufan, Süheyl Çetin, Batıcan Aday ve Mert Ilıman'da prof. yapıldı. Bu isimlere Batuhan maalesef katılmamıştı. Ve maalesef ki bu belirsizlik Batuhan'ın 2-3 ayına mal oldu. Bu geçen süre zarfında Batuhan 2 kez U17 Milli Takım kampını (Milli forma altında 6 maçı), şimdilik 3 Akademi U18 maçını ve bir sezon öncesi A Takım kampını kaçırmış durumda.

Batuhan benim kişisel olarak oyununu beğendiğim, ümit beslediğim bir çocuktur. İşin bu kadar uzaması şüphesiz en çok onu etkiledi. Haliyle taraftarda ikiye bölünmüş durumda, ben Batuhan'a sahip çıkılması taraftarıyım açıkçası. En azından denemekten birşey kaybetmeyiz. Mayıs ayında takım Türkiye Finalleri'ne gitmeden önce Batuhan'ın benden Bursaspor bestelerinin mp3'ünü Antalya'ya giderken yolda ve maç öncesinde vs dinlemek için istediğini aklıma getiriyorum ve Batuhan'ın samimiyetine inanmak istiyorum. Sözleşme imzalama konusunda sıkıntının Batuhan'la değilde daha çok ailesi ile alakalı olduğuda maalesef ortada. Yani bu noktada olaya biraz daha farklı yaklaşmalı, esas mesele bana göre Batuhan'ın Bursaspor-Galatasaray tercihi değilde ailesine rest çekip/çekmeme meselesi. 16 yaşındaki bir çocuğun ailesine rest çekmesi, hatta yaşını da geçtim herhangi bir yaşta insanın babasına rest çekmesi kolay bir durum değil.

Batuhan bana göre yaşanılan bu sürecin kendisine zarar verdiğinin farkında, bu süreçte çok sık boğaz etmişliğim vardır kendisini. Galatasaray'ın son yıllarda altyapısından çıkardığı bir santrafor olmadığını, Özgürcan'ın Cafercan'ın şimdilerde alt liglerde olduğunu, Mehmet Batdal'ın ile Sercan Yıldırım'ın geçen sezon yüzüne bile bakılmadığını anlatıp bu yaşta para-kariyer yol ayrımında kariyeri seçmesinin onun için daha doğru olacağını söylemiştim. Nitekim biraz geçte olsa ailesi Batuhan için olan doğru yolu seçti bana göre.

Batuhan'ın şimdiki durağı büyük ihtimal A2 Takımı olacaktır. U18 Takımı'nda Batuhan yerine forma giyen Oğulcan Çağlayan sezona 6 Milli maç ve 2 Akademi U18 maçında 3 gol atarak başladı ve geçen sezondan kalma formunu bu sezonda arttırarak devam ettireceğinin sinyallerini verdi. Belki de Oğulcan A2'ye çıkartılır, Batuhan U18'de kalır bekleyip göreceğiz. Ancak Oğulcan bana göre bir tık daha önde geçtiğimiz sezon inanılmaz bir istatistik tutturdu ve bu sezonda yaş kategorisi yükselmesine rağmen aynı çizgiyi koruyacak gibi duruyor.

Batuhan'ın sözleşmenin neden 2.5 yıllık olduğuna dairde bi açıklama yapalım. Kurallar gereği 18 yaşının altındaki çocuklar ile maksimum 3 senelik prof anlaşma imzalanabiliyor. Bugün Batıcan'ın da, Süheyl'in de, Mert'in de vs sözleşmesi 3'er yıllık. Esas mesele 18'ine gelince önüne konan 4-5 yıllık sözleşmeye imza atmaları. Ki bu konuda kulüp olarak umarım şimdiden bir taahhüt veya önsözleşme tarzında birşey imzalatmışızdır Batuhan'ın menajerine veya babasına.

Bir konuda şu ki, şampiyon 95 jenerasyonundan profosyonel yapılacak bir isim daha vardı ancak ilk görüşmeye menajeri ile geldiği için profosyonel yapılmaktan vazgeçilmişti. Şimdi menajeri olan Batuhan'a prof imzalattırıyorsak bu kardeşimizide çağırıp (ister manejeriyle ister menajersiz) profosyonel sözleşmeyi önüne koymalıyız ki, her oyuncuya eşit mesafede durmuş olalım.

Son paragrafı da bu belirsizlikte başrol oynayan camiaya ayıralım. Batuhan'ın sözleşme imzalayacağı dönemde kendisine Bursaspor'dan alacağı ücretin 5 katını teklif eden yöneticilerine / antrenörlerine ve henüz Bursaspor ile Batuhan'ın bonservisi konusunda anlaşmadan Batuhan'ı telefonla arayıp akıl çelmeye çalışan ve bir nebzede olsa başarılı olan İmparator'a (!) selamlar. Garip geliyor bana, 60 yaşında bir adam 16 yaşında çocuğu ayartmak için neden bu kadar kendini alçaltır ? Sen Batuhan'ı alıp Avrupa Şampiyonu olamazsın veya Bursaspor Batuhan'ı kaybederse altyapısına kilit vurmaz. Neyse ahlaki ve derin mevzular bunlar girmeye bile değmez. Ama söz konusu camia bu konuda mimli olunca çokta garip gelmiyor artık. Son olarak Batuhan'a Bursaspor forması altında başarılar, umarım Muhammed Demir,Eren Albayrak, Serkan Kurtuluş vs abileri gibi olmaz sonu da bugünlerde ona olan güvenimiz ve sahip çıkmamızdan dolayı bizi utandırmaz.

2 yorum:

  1. Güzel tespitler, son paragraf önemli...

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazı olmuş tebrikler ancak gerçekçi olmakta fayda var 2.5 yıl gelişimini devam ettirirse Bursaspor'un yüzüne bile bakmaz.Bu tip ailelerin çocuklarına zaman ve enerji harcanmamalı bırakın o imp. yetiştirsin kendi oyuncusunu!

    YanıtlaSil