29 Mayıs 2012 Salı

Efsane Bursasporlular #8 Sedat Özden (Sedat3)


30 Ağustos 1953 Bursa doğumludur. Bursa amatör takımlarında yetişmiştir.. Tophane Endüstri Meslek Lisesinde okuduğu yıllarda Liseler arası futbol turnuvalarında oynadı. 1973′te Bursaspor Genç takım seçmelerine katıldı. Bir anlaşmazlık sonucu Genç takımdan ayrılarak Fethiye köyde futbola devam etti. Fethiye Köy’ün ardından Sölöz Gençlerbirliği’ne giderek 3 sezon amatör kümede oynadı. Çanakkale’de oynanan grup maçlarında şampiyonluk yaşadı. Bu başarı Genç Milli Takım seçmlerine alınmasını sağladı fakat ay farkı ile yaşı tutmadığı için giremedi.

1971-72 yıllarında Bursaspor’da Teknik Direktör olarak görev yapan Toma Kaleporovic’in yardımcı antrenörü rahmetli Metin Oktay, Merinos stadında Bursa Gençlerbirliği forması ile oynayan Sedat’ı izleyince Bursaspor’a alınmasını sağladı. 1972-73 sezonunda rahmetli Şükrü Şankaya’nın Başkanlığında 12, 5 Lirayı kabul ederek Bursaspor’a imzasını attı. Bu transfer aynı zamanda rahmetli Şükrü Şankaya’nın başkanlığındaki ilk imzaydı.
Rahmetli Metin Oktay’dan antrenmanlarda topa vuruş teknikleri, pozisyon alma gibi özel dersler aldı. Bursaspor forması ile ilk resmi maçını Eskişehirspor’a karşı oynadı.

Coşkun Özarı tarafından 1976-77 sezonunda ilk kez A Milli Takıma davet edildi. A-Milli Takım formasıyla ilk maçını Romanya’ya karşı oynadı. 1984-85 seoznunda Wembley’de A-Milli Takım kaptanı olarak sahaya çıktı. Time dergisi o sene Kaptan Sedat III ‘ün Wembley’de sahaya çıkarken çekilmiş olan bir fotoğrafını kapak yaptı. 3 kez A Milli Takım kaptanlığı yaptı. 3 kez Ordu Milli Takımında, 1 kez Ümit Milli Takımında ve 34 kez A Milli Takımda yer aldı. Milli takım formasıyla 7 gol kaydetti.Takımdaki iki adaşından ayrılması için Sedat 3 (Sedat I-Sedat Çelen, Sedat II-Sedat Özbağ, Sedat III-Sedat Özden) lakabıyla anılmaya başladı.


İstanbul takımlarından defalarca transfer teklifi almasına rağmen yeşil beyazlı formayı üstünden hiç çıkarmadı. (Kulüp başkanının isteği ile beşiktaş’a transfer olup aynı gece otel odasını terk ederek Bursaspor’a geri gelmiştir) 1985-86 sezonunda Bursaspor ile Türkiye Kupası Şampiyonluğu yaşadı. Bursaspor’la özdeşleşen efsane kaptan 1986 yazında futbolu bıraktı.

Sedat Özden tüm futbolculuk kariyerini doğduğu ve yetiştiği kentin takımında geçiren ender oyunculardan biri olarak Türk futbol tarihine adını yazdırmıştır.

http://blog.milliyet.com.tr/Sedat_III__ozden_/Blog/?BlogNo=209128

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder