25 Mart 2013 Pazartesi

Geçmiş Zaman; Federasyon Kupası

1962-1963 Sezonunda başlayan Türkiye Kupası'nın adı 1980-1981 sezonunda Federasyon Kupası olarak değiştirildi. Ancak 1992-1993 sezonundan itibaren tekrar Türkiye Kupası adı verilirken, 2005-06 ile 2008-09 sezonları arasında Fortis Bankası'nın sponsor olması ile Fortis Türkiye Kupası, 2009-10 ile 2011-12  sezonları arasında Ziraat Bankası'nın sponsor olması ile Ziraat Türkiye Kupası adını aldı.

1985-1986 sezonunda Lig’de kötü günler geçiren Bursaspor Federasyon Kupası’nda ise beklenmedik şekilde başarılı oldu.


Kupaya 5.kademeden başlayan yeşil beyazlıların rakibi 3.Lig ekiplerinden Kasımpaşaspor’du. Kasımpaşaspor’u deplasmanda Kadir, Erdinç ve Gürsel’in attığı goller ile 3-0 geçen Bursaspor bir üst turda Denizlispor ile eşleşti. Deplasmanda oynadığı maçı Taner Taylan ve Taygun Erdem’in attığı goller ile 2-0 yendi. Ligde kötü günler geçiren Bursaspor’un Teknik Direktörü Tomislav Kaloperoviç maçın ardından yaptığı açıklamada; 

“Bizim için lig daha önemli. Genç oyuncuları oynattım. Galip geldiler” dedi. 

Çeyrek finalde rakip Gençlerbirliği oldu. Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda oynanan mücadeleyi Taygun ve Beyhan’ın atmış olduğu goller ile 2-1 kazanarak adını yarı finale yazdırdı. Bundan önceki turlarda hep deplasmanda oynayan Bursaspor bu kez kendi evinde Sakaryaspor’u konuk etti. 16 Nisan 1986 tarihinde oynanan mücadeleyi 5.dakikada Salih Salimoğlu’nun attığı golle 1-0 kazanan Bursaspor tarihinde 3.kez Federasyon Kupası finaline çıkma başarısını gösterdi.


Finalde rakip İzmir temsilcisi Altay’dı. Maçın hangi sahada oynanacağı kura çekimi sonunda belli olacaktı. Bursaspor’u temsilen kurayı çeken isim Çetin Tezyapar oldu. Tarihi maç Bursa Atatürk Stadyumu’nda oynanacaktı.  Tarihler 28 Mayıs 1986 tarihini gösterdiğinde Bursa Atatürk Stadyumu’nda coşku büyüktü. Bursaspor sahaya Eser, Taygun, Erdinç, Kerekes, Salih, Beyhan, Sedat Özden, Yalçın, Tulipan, Gürsel ve Hamit Ayden 11’i ile çıktı.

Karşılaşmanın 44.dakikasında Gürsel’in müthiş şutunu kaleci Ercan uçarak topu çeldi ancak dönen topu Tulipan takip etti ve topu ağlara göndermesini bildi. Karşılaşmanın 60.dakikasında Altaylı savunma oyuncusu Zafer Bilgetay, Tulipan’ı ceza sahası içerisinde düşürünce maçın hakemi Coşkun Kutay penaltı noktasını gösterdi. Topun başına tecrübeli futbolcumuz Beyhan Çalışkan geçti ve topla kaleciyi ayrı köşelere göndererek skoru 2-0 yaptı. Karşılaşmada başka gol olmadı ve Bursaspor tarihinde ilk kez Federasyon Kupası’nı müzesine götürdü. Maçın ardından Bursa Atatürk Stadyumu’nda bayram havası yaşandı. Kaptan Sedat Özden Kupa’yı Maliye Bakanı Ahmet Kurtcebe Alptemoçin ‘in elinden aldı.   Bursaspor sezon sonunda ligden düşen son 4 takım arasında yer almasına karşın, statü gereği Federasyon Kupası’nı kazandığı için ligde kaldı. 

MAÇMETRE
Stat: Bursa Atatürk
Saat:16:00
Hakem: Coşkun Kutay
BURSASPOR: Eser, Taygun, Kerekeş, Erdinç, Salih, Sedat, Beyhan, Yalçın , Hamit (Kadir), Tulipan (B.Taner) Gürsel
Teknik Direktör: Toma Kaloperoviç
ALTAY: Ercan, Önder, Zafer, Yesiç, Ümit, İsa, Turgut, Seydiç (Serdar), Erdi, Reha, K.Şeref
Teknik Direktör: Kemal Ömeragiç
Goller: Dk:45 Tulipan, Dk.61 Beyhan (P) (Bursaspor)


Foto Galeri

Türkiye Kupasında Sakaryaspor ağlarına giden gol


Tulipan'ın Altay'a attığı gol


Tulipan'ın gol sevinci


Federasyon (Türkiye) Kupası Sevinci


Federasyon Kupası Kaptan Sedat 3' ün ellerinde yükseliyor.


Kaptan Sedat 3 omuzlarda

Federasyon Kupası Soyunma Odası Sevinci


 Federasyon Kupası öncesi ve sonrası gazetelere yansıyanlar







Resmi sitemiz 'den derlenmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder