12 Haziran 2013 Çarşamba

U20 Dünya Kupası öncesi Millilerimize genel bakış



FIFA'nın Dünya Kupası'ndan sonra en büyük ikinci organizasyonu olan U20 Dünya Kupası'na artık sayılı günler kaldı. Bursa'mızında ev sahipliği yapacağı bu büyük turnuva öncesi Milli Takımımızı elimizden geldiğince biraz tanıtalım istedim. Teknik Direktör Feyyaz Uçar ve antrenör Emre Aşık yönetimindeki Millilerimizin 21 kişilik turnuva kadrosu şu şekilde ;

Cumali Bişi (Çaykur Rize), Hakan Çinemre, Salih Uçan, (Fenerbahçe) Muhammed Alperen Uysal, Sadık Çiftpınar (Galatasaray),  Taşkın Çalış (Gaziantep), Artun Akçakın, Ahmet Yılmaz Çalık, İlkay Durmuş (Gençlerbirliği), Onurcan Piri (Giresun), Halil Akbunar (Göztepe), İbrahim Yılmaz, Enver Cenk Şahin (İstanbul BBSK), Ethem Ercan Pülgir (Kartal), Okay Yokuşlu (Kayseri), Sinan Bakış (Bayer 04 Leverkusen), Alpaslan Öztürk (Beerschot), Aykut Özer (E.Frankfurt), Kerim Frei Koyunlu (Fulham), Fatih Nurullah Turan (Fortuna Sittart), Hakan Çalhanoğlu (Hamburg)

İlk bakışta öne çıkan üç isim; Hakan Çalhanoğlu, Salih Uçan ve Kerim Frei.

Benim bu turnuvada kişisel performans olarak en üst düzey beklentim Hakan Çalhanoğlu. Karlsruhe'de 17 gol 12 asist ile sezonu tamamlayıp takımını Bundesliga 2'ye taşıyarak muhteşem bir sezon geçirdi. Salih Uçan'ın bu sezon Fenerbahçe'de beklentilerin aksine 'harcanmaması' ve iyi bir sezon geçirmeside herkesin malumu. Kerim Frei ise yaşına göre üst düzey tecrübeler edinmiş bir isim olarak dikkat çekiyor sezonun yarısını Fulham'da yarısını Cardiff City'de geçirdi. Çok forma şansı bulamasada A Milli Takım'da dahi süre aldı.

Kadroya genel olarak baktığımızda en çok oyuncu gönderen kulüp 3 isim ile Gençlerbirliği. Taşkın ve Artun ile birlikte ligin sonuna doğru Ahmet Yılmaz Çalık  Fuat Çapa'nın geçtiğimiz sezon sorumluluk yükleyip sahaya sürdüğü isimlerdi ve meyvelerini bu turnuvaya seçilerek aldılar.

Gençlerbirliği dışında Galatasaray ve Fenerbahçe ile birlikte İstanbul BBSK'de kadroya iki oyuncu veren kulüplerden. Enver Cenk Şahin ve İbrahim Yılmaz iki büyük yıldız adayı. Cenk'in alt yaş kategorilerinde 54 kez Milli olup 11 gol kaydetmişliği var. Ayrıca bu sezon 5 kez Süper Lig'de forma giydi. İbrahim ise toplamda 56 kez Milli formayı giyip 18 gol kaydetti. Sezonu 3.Lig'de Darıca Gençlerbirliği'nde kiralık geçiren İbrahim 32 maçta 20 gol kaydetti.

Unutmadan bir parantezde Kayserisporlu Okay Yokuşlu için açalım. Sanırım kadrodadaki en tecrübeli Süper Lig oyuncusu. Henüz 1994 doğumlu olmasına rağmen 51 kez Süper Lig'de forma giymişliği var. Ayrıca 59 Milli maçında 10 da golü bulunuyor. Hakan ve Salih ile birlikte Ay Yıldızlı takımımızın orta sahasının en sağlam isimlerinden.

Liglerimizin dışında birazda Avrupa'dan kadroya gelen oyuncularımıza bakalım. Hakan ile Kerim'den biraz bahsetmiştik onlar dışında Leverkusen'den gelen forvet Sinan Bakış var, henüz 8 ay önce Milli Takımımız ile tanışmış 7 kez forma giymiş. 1.88 boyunda olan Sinan'ın bu sezon Leverkusen U19 Takımı ile birlikte 26 maçta 17 golü var.

Belçika'nın  Beerschot takımından gelen Alpaslan Öztürk'te 2 sezondur Belçika'nın en üst ligi olan Jupiler Pro Leauge'de takımının formasını terleten tecrübeli isimlerden, bu sezon 25 kez forma giydi. Milli Takımımız adına 4 kez forma giyen Alpaslan'ın 5'i Ümit Milli olmak üzere 14 kez Belçika milli takımının alt yaş gruplarında forması giymişliğide var.

Milli Takımımızın 3 kalecisinden biri olan Aykut Özer'de E.Frankurt'tan kadroya katılıyor. Bu sezon 10 kez Frankurt II takımının kalesini koruyan Aykut ayrıca Bundesliga'nın son haftasında takımının 2-2 berabere kaldığı Wolfsburg maçının son 24 dakikasında oyuna girip gol yememe başarısıda gösterdi.

Kadroya Hollanda'dan gelen iki isimden biri olan Mustafa Saymak Zwolle forması giyiyor. Bu sezon 17 maçta süre alan Mustafa 1 gol atıp 1 de asist ile bitirdi sezonu. Hollanda 2.Ligi'nden Fortuna Sittard forması giyen Fatih Nurullah Turan ise takımı adına bu sezon 25 maçta görev aldı. İki oyuncuda Milli Takımın oyuncu havuzuna yeni katılan isimlerden, Mustafa'nın henüz 2 Fatih'in ise 4 milli maç tecrübesi bulunuyor.

Gelelim bu kadroda oyuncumuzun olmaması konusuna. Kadroda olmasını beklediğimiz isimlerimiz Taha Can ve Okan Deniz'di belki bir ihtimal Emre Pehlivan. Hepsi kendi jenerasyonunda Milli Takımın iskeletinde bulunan oyunculardı. Taha Can'ın şanssızlığı bu sezon A Takım'da yeterince süre alamaması ve herhangi bir yere kiralık gönderilmemesi oldu. Genç stoper A2'de 3.sezonunu geçirdi ve o kategoride 60 maça ulaştı. A2 Ligi'nin oyunculara çok birşey katmadığının en açık göstergesi bu heralde, bu sezonu bir 2.Lig takımında oynayarak geçirseydi şu anda muhtemelen o da kampta olurdu. Okan'ın şanssızlığı ise mevkisindeki isimlerin kendisinden formda olması. Okan bu sezon 16 maçta süre aldı ancak İbrahim Yılmaz ve Artun'un yıldızını parlattığı sezonda ona da forma şansı gelmedi. Emre ise bu sezon kiralık gitmesine rağmen sakatlıkla uğraşması sezonunu etkiledi. Körfez FK'da sezonu tamamlayan yetenekli oyuncumuz sakat olarak gittiği yeni takımında iyileşmesi ve kendini ispatlayıp formayı alması biraz zaman alsada sezonu 15 maç oynayıp 2 gol kaydederek tamamladı.

Artık turnuvaya sayılı günler kaldı başta Milli Takımımız olmak üzere mücadele edecek tüm takımlara başarılar diliyorum. Umarım futbolseverlerin tribünlerde yeterli ilgiyi gösterdiği bir turnuva olur ve oynanan oyun daha keyifli hale gelir.

Erhan Konçak - twitter.com/EKoncak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder